Cindy

Quest 6: Ultimate Design
In quest 6 kijk ik terug op het design van quest 4 en het testen van het design bij quest 5. In quest 6 staat beschreven hoe ik heb gewerkt met mijn ontwerpprincipes en mijn reflectie op de ontwerpprincipes. Je ziet ook terug hoe ik mijn stappenplan heb aangepast naar het 'Ultimate design' en het antwoord op de onderzoeksvraag 'Op welke wijze draagt vakintegratie bij op basisschool de Cirkel?'
Hieronder zie je de resultaten vanuit quest 5, ook heb ik daarnaast een lijstje gemaakt die nog meer uitgelicht mogen worden in mijn ultimate design.
De resultaten van quest 5 zijn......
- Betrokkenheid is bij alle activiteiten heel erg hoog. Dit kwam doordat de kinderen zelf alles mochten onderzoeken. Ze mochten zelf het plan schrijven voor het onderzoek en ook bepalen op wat voor manier ze hun opdracht vormgeven. Alleen de richtlijnen kregen de kinderen van mij.
- De 21st century skills zijn verschillend bevallen. De ene keer werkt een skill wel en de activiteit erna heb ik gemerkt dat de skill minder goed werkt. Hier wil ik nog extra op gaan testen de komende periode.
- De kinderen vinden het erg fijn om met ICT te werken, maar ze mogen de informatie vaardigheden nog vergroten. Ze vinden het lastig om de goede informatie te vinden in het grote browser. Ze moeten nog leren om concreet hun informatie te vinden op internet en om te kijken hoe betrouwbaar de informatie is.
- Bij het koppelen van de MI aan IPC merkte ik, dat kinderen onbewust al kiezen wat zij het fijnste vinden tijdens het onderzoek. Kinderen die goed met de computer waren of goed in tekenen waren, kozen ervoor om die activiteiten uit te voeren.
Aanvulling voor quest 6
- Betrekken van ouders
- Kennisbasis beter onderbouwen
- Gebruik maken van kansen van de omgeving van de school

Reflectie
Zoals je in quest 5 kunt zien, is het verschillend na iedere activiteit welke ontwerpprincipes wel of niet werkte. De betrokkenheid en ICT werkte wel goed bij de kinderen. De kinderen zijn bij vakintegratief onderwijs 'bijna' altijd betrokken bezig, doordat ze zelf het proces in handen hebben. Ze bepalen zelf hoe ze de activiteiten doen, alleen ik geef ze de richtlijnen waar de projecten minimaal aan moeten voldoen. Een aantal onderdelen uit mijn design zijn minder goed uit de testing gekomen dan ik van tevoren had gedacht.
Ik had het stappenplan nog concreter moeten maken en mezelf daar ook bij iedere activiteit aan moeten houden. Dit is niet altijd gelukt. Wanneer ik de meervoudige intelligenties aan mijn lessen koppelde, dan gebruikte de kinderen vaak de intelligentie die voor hun het beste werkt. Hierdoor vond ik het vaak lastig om de goede intelligenties aan mijn les te koppelen die voor iedereen goed werkte. Dit vind ik een lastig punt in mijn design. Ik laat het wel in mijn ultimate design staan, omdat ik het belangrijk vindt, dat kinderen op alle gebieden hun talenten laten zien.
Wat ik moet verbeteren voor het ultimate design is de kennisbasis van de vakgebieden beter koppelen aan de lessen, ouders betrekken bij de activiteiten en gebruik maken van de omgeving van de school. Ook moet ik verbeteren dat ik de bijzonderheden en beperkingen van kinderen meeneem in de vakintegratieve lessen die ik geef. Hieronder zie je het vernieuwd stappenplan en checklist. De aanpassingen staan aangegeven in het paars.
Vernieuwd stappenplan
Waar moet je aan denken bij het ontwerpen van een vakintegratieve les?
Wat moet je doen? Wat zou je kunnen doen als leerkracht? Onderbouw je keuzes.
Stap 1
Welke vakken ga je integreren? Wat is het thema van de lessen? Welke doelen en kerndoelen kun je aan de vakken en het thema koppelen? Welke kennisbasis kun je aan de activiteit koppelen?
Kies twee of meerdere vakken uit die je wil integreren. Bekijk de methodes waarmee je op school werkt. Haal uit de methode de doelen die je aan wil bieden. Kies iedere vakintegratieve les twee doelen per vakgebied om aan te werken. Zorg dat er altijd taal en rekenen in zit. Neem deze informatie samen onder één thema. Zorg ervoor dat de kennisbasis altijd benoemd is in de voorbereiding.
Stap 2
Hoe meet je de betrokkenheid tijdens de les? Hoe bevorder ik de betrokkenheid?
Maak gebruik van observeren tijdens de les, bijvoorbeeld d.m.v. betrokkenheidsschaal. Ga met de kinderen in gesprek over hun motivatie en hun werk. Laat de kinderen zelf hun leerdoelen bedenken.
(http://kennisobject.studieroute.nl/observeren/materiaal/betrokkenheidssignalen%20lln.pdf)
Stap 3
Welke 21st century skills kun je inzetten? Kies bewust voor skills die bij de kinderen passen. Minimaal 2 onderdelen.
Bekijk http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/ en bekijk per 21st century skill wat het betekent en welke gekozen doelen bij welke 21st century skill past.
Stap 4
Welke meervoudige intelligenties koppel je aan de 21st century skills? Minimaal 2 intelligenties.
Zoek uit welke MI bij de kinderen uit jouw groep passen. Zoek uit welke intelligenties het beste bij jouw gekozen 21st century skill en het thema past.
Stap 5
Voeg tools vanuit de ICT en technologie toe.
Maak gebruik van bijvoorbeeld Socrative, Kahoot, Youtube, Padlet, Prezi, Blendspace en sluit aan bij de interesses van de kinderen.
Stap 6
Hoe betrek je ouders bij het proces van de kinderen? Heb je ouders nodig bij de activiteiten? Waar zou je ouders bij in kunnen zetten?
Als je ouders nodig hebt bij activiteiten, vraag de ouders op tijd voor hulp. Zet talenten van ouders in bij de activiteiten. Laat de kinderen hun werk aan de ouders presenteren.
Stap 7
Hoe betrek je de omgeving bij de vakintegratieve les? Welke kansen kun je uit de omgeving halen?
Welke kennis kun je vanuit de experts halen? Wat voor experts zou je uit kunnen nodigen? Wat wil je de kinderen meegeven vanuit de omgeving?
Stap 8
Zijn er bijzonderheden waar je rekening mee moet houden tijdens de vakintegratieve les? Met welke beperkingen moet je rekening houden bij de vakken?
Zorg dat de vakintegratieve les voor iedereen haalbaar is. Werk met verschillende niveaus, zodat iedereen op hun eigen niveau kan werken.
Stap 9
Evalueer de manier van werken, 21st century skills en meervoudige intelligenties.
Evalueer de les met kinderen door in gesprek te gaan of een creatieve manier van evalueren te gebruiken. Verschillende vormen zijn: borreltafel, voice of…, dagboek, succes en fiasco, routekaart, mindmap en interviews.
Stap 10
Gebruik de checklist om te kijken of jouw ontwerp voldoet aan de ontwerpprincipes.
Checklist
Stap 1
Zijn er meerdere vakken geïntegreerd?
Past het thema bij alle vakken?
Zijn de doelen haalbaar?
Staan de kerndoelen beschreven?
Is de kennisbasis beschreven en begrepen?
Stap 2
Op welke momenten ga ik de betrokkenheid meten?
Stap 3
Passen de 21st century skills bij het thema en de doelen en de kinderen?
Is de combinatie van deze 21st century skills toe te passen in de praktijk?
Stap 4
Passen de meervoudige intelligenties naast de 21st century skills?
Zit er overlapping in de MI en 21st century skills?
Stap 5
Zit er minimaal één ICT tool in de vakintegratieve les?
Stap 6
Betrek je ouders bij de les? Heb je ouders benaderd? Zijn er ouders nodig? Is er contact met de ouders opgenomen? Zijn de ouders ingelicht?
Stap 7
Heb je de omgeving bij de vakintegratieve les betrokken?
Stap 8
Staan de bijzonderheden beschreven?
Heb je nagedacht over de beperkingen van kinderen?
Zijn de niveaus uitgezocht en beschreven?
Stap 9
Evalueer je op een creatieve manier het werken met 21st century skills en meervoudige intelligentie?
Stap 10
Controleer of je alles van de checklist positief hebt ingevuld.
JA? Voer de les uit en evalueer de les om het ontwerp nog beter te maken.
NEE? Kijk nog een keer naar het ontwerp en pas dingen aan, zodat het ontwerp nog beter wordt.
De onderzoeksvraag
Op welke wijze draagt vakintegratie bij op basisschool de Cirkel?
Basisschool de Cirkel staat erg open voor vakintegratieve lessen en de talenten van de kinderen. Zo hebben ze sinds dit schooljaar IPC in de gehele school. IPC is een integraal, thematisch en creatief curriculum voor kinderen van 4-12 jaar gericht op de creatieve en zaakvakken. Binnen basisschool de Cirkel ligt de focus op de vaardigheden, zoals 21th century skills. Vandaar dat ik deze ook heb gekozen als een ontwerpprincipe. Bij IPC wordt er vakintegratief en bouwoverstijgend gewerkt. Zoals de levensbeschouwingsactiviteit in samenwerking met groep 4 en het maatjeswerk. De thema’s voor IPC worden schoolbreed bepaald en alle zaakvakken zitten erin verwerkt. Vanuit het werken met IPC wil basisschool de Cirkel nog meer gaan ontwikkelen op de verschillende intelligenties, de talentontwikkeling en de betrokkenheid bij kinderen. De betrokkenheid staat hoog in de prioriteiten op basisschool de Cirkel. Zonder de betrokkenheid van de kinderen heeft lesgeven met of zonder vakintegratie geen zin. Eerst moet het kind betrokken zijn, voordat het kind tot leren kan komen. 'Eerst het kind, dan de leerling.' Deze ontwikkeling zal de komende jaren verder uitbreiden.

Quest 5: Testing
We weten dat als we kijken naar de hemel dat we de zon zullen zien, de maan en de sterren. We nemen ze voor lief. Maar waarom zijn ze er? Wat doen ze? Hoe zijn ze van invloed op de Aarde?
Als ruimte ontdekkingsreizigers kunnen we meer te weten komen over ons zonnestelsel en de diepere geheimen van het universum.
Welkom in de wereld van de astronomie!
Activiteiten binnen het project 'Onze plaats in de ruimte'
- Inleiding van het project d.m.v. woordveld en ontdek de ruimte met André Kuipers
- Plan maken voor een kijkdoos en het maken van een kijkdoos
- Afstand tussen de planeten zichtbaar maken
- Nevels ontwerpen en uitwerken
- Journaal over ruimte onderwerpen maken met de hele klas
Binnen het project 'Onze plaats in de ruimte' ben ik bezig geweest met mijn ontwerpprincipes: meervoudige intelligenties van Gardner (Kagan, M. & Kagan, 2000), ICT en technologie, (ouder)betrokkenheid en 21st century skills(SLO, 2015. Ik heb mijn ontwerpprincipes gekoppeld aan het project vanuit IPC Nederland. Zij hebben de kerndoelen en doelen per activiteit al duidelijk beschreven. Vanuit mijn ontwerpprincipes heb ik gekeken naar welke ontwerpprincipes ik kan koppelen en hoe ik de lessen nog beter kan maken door mijn ontwerpprincipes erin te verwerken. Op maandagmiddag, dinsdagmiddag en donderdagmiddag worden er in groep 7-8 IPC lessen gegeven. De lessen op maandag en dinsdag heb ik hieronder uitgewerkt. Wanneer ik op donderdag aanwezig was, heb ik ook deze les uitgewerkt. Dit wil zeggen dat de kinderen ook de donderdagmiddag onder leiding van Jeroen Smulders aan de projecten hebben gewerkt.
Maandag 31 oktober 2016
Inleiding van het project 'Onze plaats in de ruimte'
Bij de inleiding van het project heb ik gebruik gemaakt van een woordveld. Samen hebben we het woordveld ingevuld. De kinderen hebben hun eigen voorkennis kunnen geven in het woordveld. Naar aanleiding van het woordveld heb ik het project nog meer vorm kunnen geven. Vervolgens zijn we de serie 'André Kuipers in de ruimte' gaan kijken. Hierin werd op een makkelijke manier een beeld gegeven over de ruimte. De kinderen werden door de filmpjes geïnspireerd om nog meer ideeën te krijgen over hun plaats in de ruimte.

Dinsdag 1 november 2016
De kinderen kregen een opdracht om een kijkdoos te maken over hun plek in de ruimte. Tijdens deze activiteit werd er een betrokkenheidsonderzoek uitgevoerd door CEGO uit Leuven. In de afbeelding hiernaast staat de feedback.
De kinderen zijn begonnen met het brainstormen. De kinderen moesten een plan van aanpak op papier zetten en daarnaast nadenken over wat ze allemaal nodig hadden en hoe ze daaraan wilde werken. Ik liep rond om de kinderen te begeleiden en als een groepje niet verder kwam, stelde ik de groepen een vraag, waardoor ze moesten nadenken over hun plan van aanpak. Bij sommige groepjes ging de samenwerking beter dan bij andere groepjes. De kinderen hebben de groepjes zelf mogen maken. De groepjes moesten aan een aantal criteria voldoen. Groep 7 en 8 gekoppeld, jongens en meisjes gekoppeld, één zusje per groepje (er zit een drieling in de klas) en je mag niet bij elkaar in de straat wonen. Na de les moesten ze alle plan van aanpakken inleveren en heb ik de spullen geregeld die door school geregeld moesten worden.
Maandag 7 november 2016
De kinderen gaan aan de slag met het maken van een kijkdoos.
De kinderen hebben hun plan van aanpak met feedback terug gekregen en hebben de spullen bij die ze nodig hebben om de kijkdoos te maken. De kinderen mogen één keer naar de berging om te pakken wat ze nodig hebben om hun kijkdoos tot een creatief product te maken. De kinderen moesten in hun plan van aanpak al nadenken wat ze nodig hadden en of ze het zelf moesten verzorgen of dat de materialen op school aanwezig waren.
Nadat alle materialen zijn gepakt, mochten de kinderen aan de slag. Ik liep rond om begeleiding te bieden en om hun proces te volgen tijdens het maken van de kijkdoos.

Dinsdag 8 november 2016
De kinderen gaan aan de slag met het maken van een kijkdoos.
De kinderen hebben uit de berging hun spullen gepakt en kunnen meteen weer aan de slag met hun kijkdoos. De samenwerking binnen de groepjes gaat vrij goed. Sommige kinderen vinden het lastig om initiatief te nemen en kijken de kat uit de boom, terwijl andere kinderen meteen aan de slag gaan met de kijkdoos. De kinderen moeten het plan van aanpak in handbereik houden. Tijdens het begeleiden heb ik regelmatig naar de plan van aanpak gevraagd. Zo hield ik de kinderen alert op hun proces. Gaat het nog zoals ze het van tevoren hadden verwacht of hebben ze nu iets heel anders in gedachte.
Donderdag 10 november 2016
De kinderen maken hun kijkdoos af en we gaan in het kort presenteren hoe ze de kijkdoos gemaakt hebben, hoe het proces ging en hoe de kijkdoos eruit ziet.
De kinderen hadden vandaag nog 30 minuten om de kijkdoos af te maken en om hun presentatie voor te bereiden. Tijdens de presentatie moesten de kinderen vertellen hoe het proces van de kijkdoos is gegaan en hoe ze tot het product zijn gekomen. Vervolgens hebben de kinderen elkaar de kijkdoos laten zien.
Het was erg leuk om te zien dat ieder groepje op een hele andere manier het proces heeft meegemaakt en een ander product heeft gemaakt.
Leerdoelen:
Kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Kerndoel 2 - De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren
en bij het discussiëren.
Kerndoel 46 - De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon, seizoenen en dag en nacht veroorzaakt.
Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken,
om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kerndoel 55 - De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Ontwerpprincipes
21st century skills:
Creatief denken, informatie vaardigheden, ICT - basisvaardigheden, mediawijsheid, zelfregulering, communiceren en samenwerken
MI:
Taalknap, beeldknap, mensknap, zelfknap.
Betrokkenheid:
De betrokkenheid was erg hoog, doordat ze een eigen plan moesten schrijven en mochten uitvoeren.
ICT:
Informatie opzoeken en verwerken.
Wat werkt wel?
-Creatief denken
-Zelfregulering
-ICT- basisvaardigheden
-Communiceren
-Samenwerken
- Taalknap
- Mensknap
- Beeldknap
- Betrokkenheid, zie het bestand van het betrokkenheids-onderzoek.
-ICT
Wat werkt niet?
-Informatie vaardigheden
-Mediawijsheid
-Zelfknap

Vrijdag 11 november 2016
Meervoudige intelligentie testen bij de kinderen en de resultaten onderzoeken.
Vandaag heb ik bij de kinderen de Meervoudige intelligentie test afgenomen. Mijn bedoeling was om het online in te laten vullen. Ik heb de eerste twee kinderen op de computer de test in laten vullen, doordat dit erg tijdrovend was en het te lang duurde voor alle kinderen hem in zouden vullen. Heb ik vervolgens de test omgezet op papier. Zodat alle kinderen hem tegelijk op papier konden maken. Dit was veel efficiënter.
Vervolgens heb ik de top 3 per kind in een tabel gezet. Hierdoor kon ik makkelijk zien welke intelligentie de kinderen interessant vinden en welke intelligentie ze niet zo interessant vinden. Deze intelligenties heb ik hierdoor makkelijker in kunnen zitten bij de andere activiteiten.

Ontwerpprincipes
21st century skills:
Kritisch denken
MI:
Taalknap, rekenknap, beeldknap, muziekknap, beweegknap, natuurknap, mensknap, zelfknap.
Betrokkenheid:
ICT: MI test online maken
Wat werkt wel?
- Kritisch denken
- Mensknap
- Zelfknap
- Betrokkenheid
Wat werkt niet?
- ICT
- Taalknap

Maandag 14 november 2016
De kinderen ontwerpen vier verschillende nevels en ze maken een plan van aanpak wat er daarvoor nodig hebben.
Om ideeën op te doen over wat nevels zijn en hoe ze eruitzien. Hebben we een woordveld gemaakt en voorbeelden bekeken. Hierna heb ik een formulier uitgedeeld. Het formulier had vier vakken waar de kinderen vier verschillende nevels in mochten tekenen en kleuren. Ik merkte dat de kinderen dit best lastig vinden.
Dinsdag 15 november 2016
De kinderen kiezen één nevel uit en gaan deze uitwerken met de materialen die ze van tevoren hebben uitgezocht.
De kinderen zijn begonnen met één nevel als voorbeeld uitkiezen. Vervolgens hebben ze de goede materialen aan het begin van de les verzameld. Hierna zijn ze aan de slag gegaan met het voorbeeld wat ze uit hadden gekozen. Tijdens het maken kwam kinderen op verschillende extra ideeën. Zo werd de lijmpot, uitgeveegd krijt en verschillende vormen van verf gebruiken uitgeprobeerd. Donderdag 17 november 2016 hebben de kinderen de laatste hand gelegd aan hun nevelkunstwerk onder leiding van Jeroen Smulders.
Hieronder zie je de resultaten van de nevels.



Leerdoelen:
Kerndoel 46 - De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon, seizoenen en dag en nacht veroorzaakt.
Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken,
om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Ontwerpprincipes:
21st century skills:
Creatief denken, zelfregulering.
MI:
Beeldknap, zelfknap.
Betrokkenheid:
ICT: Digibord met voorbeelden
Wat werkt wel?
- Creatief denken
- Zelfregulering
-Beeldknap
-Zelfknap
-Betrokkenheid
-ICT
Wat werkt niet?
- Creatief denken

Maandag 21 november 2016
De kinderen gaan een onderzoeksvraag bedenken met afstanden binnen het zonnestelsel. Ze gaan meteen aan de slag met antwoorden zoeken.
We starten met een woordveld over de planeten binnen het zonnestelsel. Vervolgens hebben we tweetallen gemaakt en maken ze samen een onderzoeksvraag. De onderzoeksvraag moest gaan over twee planeten. Rondom de twee planeten moesten ze de afstand vergelijken. Ze mochten daarbij de zon en aarde als startpunt gebruiken.
Dinsdag 21 november 2016
De kinderen werken hun onderzoeksvraag creatief uit. Ze maken een poster waarin duidelijk wordt wat het antwoord op de onderzoeksvraag is.
Nadat ze onderzoek hadden gedaan, moesten ze gaan bedenken hoe ze de poster in wilde richten. Ze mochten de materialen gebruiken die aanwezig waren in de klas en die we in de berging hebben liggen. Er waren een aantal aandachtspunten, er moest informatie op de poster, de twee planeten moesten duidelijk te zien zijn en de afstand moest er heel duidelijk op staan. De kinderen hebben in tweetallen hard gewerkt en hierboven zie je het resultaat van twee groepjes.
Leerdoelen:
Kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Kerndoel 46 - De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon, seizoenen en dag en nacht veroorzaakt.
Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken,
om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kerndoel 55 - De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Ontwerpprincipes:
21st century skills:
Kritisch denken, creatief denken, informatie vaardigheden, ICT-basisvaardigheden, samenwerken, communiceren,
MI:
Taalknap, rekenknap, beeldknap, natuurknap, mensknap, zelfknap
Betrokkenheid:
ICT: Informatie opzoeken en verwerken.
Wat werkt wel?
- Kritisch denken
- Creatief denken
- Samenwerken
- Communiceren
- Taalknap
- Rekenknap
- Beeldknap
-Natuurknap
-Mensknap
-Betrokkenheid
Wat werkt niet?
- ICT- basisvaardigheden
-Informatie vaardigheden
- Zelfknap

Maandag 28 november 2016
De introductie van de nieuwe opdracht.
We hebben voor deze activiteit een aantal gebeurtenissen uitgezocht die we gaan gebruiken in het journaal. Als de kinderen nog eigen ideeën hadden, mochten ze die laten weten en verwerken in het journaal. Voor we de onderwerpen konden onderverdelen onder de groepjes, moesten er eerst groepjes gemaakt worden. Hiervoor hadden we weer een aantal criteria op het bord geschreven. We moesten zeven groepjes hebben, in ieder groepje moest iemand uit groep 8, je mag met max. 1 zusje in het groepje zitten. Dit bleek voor de meeste kinderen erg lastig. Het duurde lang voor de groepjes zo gevormd waren dat iedereen het er mee eens was. Nadat de groepjes goed gekeurd werden hebben we de onderwerpen verdeeld. We hadden de onderwerpen: Eerste hond, Laika, in de ruimte, Eerste spaceshuttle, komeet Hale-Bopp, Marsrobot, Meteoriet en André Kuipers in de ruimte. Eén groepje vond de meteoriet een goed onderwerp.
Dinsdag 29 november 2016
Voorbeelden van journalen kijken, informatie opzoeken, oefenen van het journaal
Ik heb de activiteit ingeleid door verschillende manier van presenteren te laten zien, jeugdjournaal, journaal, klokhuis etc. Bij ieder filmpje moesten de kinderen goed opletten op de manier van presenteren. Hier kunnen de kinderen dan ook op letten als ze gaan oefenen. Na het kijken van de filmpjes zijn de kinderen informatie gaan opzoeken over hun onderwerp en hun presentatie aan het voorbereiden.
Vanaf dit moment is ieder groepje met iets anders bezig en loop ik begeleidend rond. De samenwerking is per groepje heel verschillend. In sommige groepjes gaat het perfect en in andere groepjes komt de samenwerking moeizaam op gang en waren er zelfs meningsverschillen.
Donderdag 2 december 2016 hebben de kinderen ook nog geoefend en informatie gezocht.

Maandag 5 december 2016
Oefenen voor de camera en beelden terugkijken
De kinderen kregen de opdracht om wat ze hadden voorbereid te laten zien en vervolgens heb ik de groepjes willekeurig naar voren geroepen. Sommige groepjes vonden het erg spannend en kregen een black-out. Tijdens het filmen merkte ik dat de groepjes nog goed moesten oefenen. Tijdens het terug kijken van de filmpjes lieten we de kinderen ook zien dat er nog goed geoefend moest worden. We lieten de kinderen zelf tips en tops noemen bij de filmpjes. De kinderen kregen zo een goed beeld hoe het ging en wat er nog beter kon.
Dinsdag 6 december 2016
Laatste voorbereidingen voor het filmen.
De kinderen bereiden de stukjes journaal nog extra voor. Ze werken allemaal per groepje. Ieder groepje heeft zijn eigen ruimte en regelt de laatste dingen voor het journaal. De groepjes zijn vandaag ook met kleding aan het oefenen. Ik ben langs alle groepjes gelopen om te kijken naar het stuk wat zij tot nu toe in elkaar hebben gezet. Ik geef ze tips over het stuk dat ze hebben laten zien, zodat ze het nog beter kunnen doen als we officieel gaan filmen.

Woensdag 7 december 2016
We gaan de eerste groepjes filmen.
De eerste drie groepjes zijn vandaag gefilmd door Jeroen Smulders. Voor sommige groepjes waren meerdere filmpjes nodig en voor andere groepjes was in twee stukjes filmen voldoende. De groepjes die niet gefilmd worden, hebben hun eigen journaal nog voor kunnen bereiden en andere groepjes kunnen helpen met het voorbereiden.
Maandag 12 december 2016
Het laatste groepje en de presentator zijn gefilmd.
Afgelopen woensdag 7 december en donderdag 8 december heeft Jeroen Smulders zes groepjes gefilmd. Voor sommige groepjes waren meerdere filmpjes nodig en voor andere groepjes was in twee stukjes filmen voldoende. De groepjes die niet gefilmd werden, hebben hun eigen journaal nog voor kunnen bereiden en andere groepjes kunnen helpen met het voorbereiden. Vandaag is het laatste groepje gefilmd en heb ik de stukjes van de presentator opgenomen. Terwijl de laatste filmpjes zijn opgenomen, was de schoolfotograaf op school. Hierdoor hebben de andere kinderen niet stil gezeten.
Leerdoelen:
Kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Kerndoel 2 - De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren
en bij het discussiëren.
Kerndoel 51 - De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
Kerndoel 53 - De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.
Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken,
om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kerndoel 55 - De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Ontwerpprincipes:
21st century skills:
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, informatie vaardigheden, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, zelfregulering, communiceren, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden.
MI:
Taalknap, rekenknap, beeldknap, natuurknap, beweegknap, mensknap, zelfknap.
Betrokkenheid:
ICT: Informatie opzoeken, verwerken en filmpjes kijken.
Wat werkt wel?
-Kritisch denken
-Creatief denken
-Informatie vaardigheden
-ICT-basisvaardigheden
-Zelfregulering
-Communiceren
-Samenwerken
- Sociale en culturele vaardigheden
-Taalknap, rekenknap, beeldknap, natuurknap, beweegknap, mensknap, zelfknap.
-Betrokkenheid
-ICT
Wat werkt niet?
- (Samenwerken)
- Probleem oplossen
- Mediawijsheid

Maandag 12 december 2016
Onderzoeken samen met groep 4 vanuit vragen over het kerstverhaal.
De kinderen van groep 7-8 gingen samenwerken met de kinderen van groep 4 van juf Manel. Terwijl groep 4 in het kort een introductie kregen over het kerstverhaal. Zijn de kinderen van groep 7-8 druk bezig geweest om alle laptops, tablets en andere middelen om informatie op te zoeken te installeren.
Na het verhaal mochten de kinderen vragen gaan stellen over het kerstverhaal. Er kwamen in de kring al vragen naar voren als: 'Waar ligt Bethlehem? En hoe heette de drie koningen? Wat is het beroep van een herder? En wat is een kribbe?' (Onderzoekscirkel, vragen stellen, analyseren en antwoorden zoeken)

In twee- en drietallen gingen de kinderen opzoek naar het antwoord van deze vragen. Ze bedachten een vorm om het te presenteren en gingen enthousiast aan de slag. Vele vragen werden opgezocht en de antwoorden onderzocht. Het doel van deze les was onderzoekend aan de slag gaan met de zelfgestelde vragen, maar ook het stimuleren van andere kinderen om aan het werk te gaan met een onderzoeksvraag. Daarnaast was er ook een flinke leerwinst in het gebruik van ICT. De kinderen leerden aan groep 4 hoe ze online een vraag konden opzoeken en of een bron bruikbaar was.
Als afsluiting werd informatie uitgewisseld met de vorm 'binnen-buiten' kring. Kinderen waren enthousiast en wilden graag delen wat ze hadden gevonden en beantwoord. De samenwerking stimuleerde het proces en kinderen vulden elkaar goed aan!
Leerdoelen:
Kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Kerndoel 2 - De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren
en bij het discussiëren.
Kerndoel 49 - De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdiensten, van klimaten, energiebronnen en van natuurlandschappen zoals vulkanen, woestijnen, tropische regenwouden, hooggebergten en rivieren.
Ontwerpprincipes
21st century skills:
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, informatie vaardigheden, ICT-basisvaardigheden, zelfregulering, communiceren, samenwerken.
MI:
Taalknap, rekenknap, mensknap, zelfknap, natuurknap, beeldknap
Betrokkenheid:
ICT: Informatie opzoeken en verwerken
Wat werkt wel?
- Kritisch denken
- Probleem oplossen
- ICT-basisvaardigheden
- Zelfregulering
- Communiceren
- Samenwerken
-Taalknap
-Rekenknap
-Natuurknap
-Zelfknap
-Mensknap
-Betrokkenheid
-ICT
Wat werkt niet?
- Informatie vaardigheden
- Beeldknap
De resultaten van quest 5 zijn......
- Betrokkenheid is bij alle activiteiten heel erg hoog. Dit kwam doordat de kinderen zelf alles mochten onderzoeken. Ze mochten zelf het plan schrijven voor het onderzoek en ook bepalen op wat voor manier ze hun opdracht vormgeven. Alleen de richtlijnen kregen de kinderen van mij.
- De 21st century skills zijn verschillend bevallen. De ene keer werkt een skill wel en de activiteit erna heb ik gemerkt dat de skill minder goed werkt. Hier wil ik nog extra op gaan testen de komende periode.
- De kinderen vinden het erg fijn om met ICT te werken, maar ze mogen de informatie vaardigheden nog vergroten. Ze vinden het lastig om de goede informatie te vinden in het grote browser. Ze moeten nog leren om concreet hun informatie te vinden op internet en om te kijken hoe betrouwbaar de informatie is.
- Bij het koppelen van de MI aan IPC merkte ik, dat kinderen onbewust al kiezen wat zij het fijnste vinden tijdens het onderzoek. Kinderen die goed met de computer waren of goed in tekenen waren, kozen ervoor om die activiteiten uit te voeren.
Aanvulling voor Quest 6
- Betrekken van ouders
- Kennisbasis beter onderbouwen
- Gebruik maken van kansen van de omgeving van de school
Zondag 30 oktober 2016
Quest 4: Design
Aanpassingen aan mijn design zijn in het paars toegevoegd.
Quest 4 bestaat uit ontwerpprincipes. De ontwerpprincipes zijn principes die in meerdere bouwen toepasbaar moeten zijn om vakintegratieve activiteiten te kunnen ontwerpen en uitvoeren.
Voor het design heb ik een aantal principes centraal staan die van belang zijn voor het vakintegratief en thematisch onderwijs. De principes zijn meervoudige intelligenties van Gardner (Kagan, M. & Kagan, 2000), ICT en technologie, (ouder)betrokkenheid en 21st century skills(SLO, 2015).
Basisschool de Cirkel is voortdurend in ontwikkeling. Ze hebben in hun visie de volgende waarden diversiteit, betrokkenheid en motivatie staan. Alle talenten en intelligenties van de kinderen kunnen pas ontwikkelen als de kinderen zichzelf kunnen zijn en mogen laten zien wie ze zijn, wat ze kunnen, wat ze willen en daardoor ook extra gemotiveerd en betrokken zijn om zich te ontwikkelen en daardoor ook doelgericht zich te ontwikkelen. Daardoor vind ik het van belang om deze waarden terug te zien in het vakintegratief en thematisch onderwijs.
Op dit moment is betrokkenheid een groot item op basisschool de Cirkel. Tijdens het werken op school vind ik het belangrijk dat de kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. De ontwikkeling van talenten kan niet zonder de betrokkenheid van de kinderen zelf, de leerkrachten en hun ouders. De ontwikkeling van talenten is niet alleen op school belangrijk, maar ook de betrokkenheid vanuit de ouders geeft een positief effect op de talentontwikkeling van de kinderen bij het vakintegratief en thematisch onderwijs.
Binnen het vakintegratief onderwijs heb je verschillende aanpakken, multidisciplinaire aanpak, interdisciplinaire aanpak en transdisciplinaire aanpak. (de Bok, van Koppen, & Mulder, 2013) Mij spreekt persoonlijk de interdisciplinaire aanpak en transdisciplinaire aanpak het meeste aan. Bij het vakintegratief en thematisch onderwijs en de principes die ik hiervoor heb benoemd is het belangrijk dat de kinderen het geheel ervan zien en vooral betrokken en met veel motivatie ergens aan beginnen. Van de transdisciplinaire aanpak is IPC een goed voorbeeld.

Als leidend voor vakintegratief en thematisch onderwijs kun je de meervoudige intelligentie van Gardner (kagan, M. & Kagan, 2000) en 21st century skills(SLO,2015) gebruiken.
De intelligenties spelen in op waar de interesses van de kinderen liggen en waar het talent van een kind ligt. Als je weet waar de talenten en interesses van de kinderen liggen kun je bij vakintegratief en thematisch onderwijs hierop inspelen. Dit kun je doen door verschillende intelligenties aan te spreken en hierdoor ieder kind zich op zijn eigen manier met hun talenten zich te laten ontwikkelen. Om de ontwikkeling van de talenten in beeld te krijgen kun je gebruik maken van observaties, spellen, vragenlijsten en gesprekken met de kinderen. Er zijn ook verschillende spellen en vragenlijsten die je de kinderen kunt laten invullen of spelen, om er achter te komen welke intelligenties bij de kinderen passen.
De verschillende intelligenties zijn verbaal – linguïstisch, logisch – mathematisch, visueel – ruimtelijk, muziek – ritmisch, lichamelijk – kinesthetisch, naturalistisch, interpersoonlijk en intrapersoonlijk. (Kagan. M. & Kagan, 2000)

Naast de meervoudige intelligenties van Gardner heb je tegenwoordig ook de 21st century skills, oftewel 21e eeuwse vaardigheden.
De vaardigheden zijn: creatief denken, probleem oplossen, computational thinking, informatie vaardigheden, ICT- basisvaardigheden, mediawijsheid, communiceren, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden, zelfregulering en kritisch denken. Deze vaardigheden ga je steeds meer terug zien in het onderwijs. Doordat het onderwijs met de tijd mee gaat en in ontwikkeling is.
In ieder vakintegratief en thematische ontwerp kun je een aantal van deze 21st century skills vormgeven en de kinderen deze vaardigheden laten ontwikkelen. Ieder kind kan dit ook weer op zijn eigen manier doen, waardoor de betrokkenheid van de kinderen hoog blijft. Aan het einde van het basisonderwijs moeten de kinderen deze vaardigheden op een basisniveau hebben ontwikkeld, zodat ze die verder kunnen ontwikkelen op de middelbare school.
Vooral de vaardigheden van ICT en technologie zullen steeds belangrijker worden in de toekomst. ICT en media zijn zowel inhoud van onderwijs als middel om eigentijds onderwijs te verzorgen in alle vakken.
Als je 21st century skills en de meervoudige intelligenties koppelt, kom je erachter dat de meervoudige intelligenties bij iedere les gebruikt kunnen worden. Het mooiste is om alle acht de intelligenties tijdens de les aan bod te laten komen, maar dat is bijna niet haalbaar. Daardoor kun je het beste per les minimaal twee intelligenties kiezen. Door de kinderen te laten werken met hun eigen interesses vergroot je hun betrokkenheid bij de les en dankzij ICT tools kun je de betrokkenheid van de kinderen nog meer vergroten. Nieuwe dingen uitproberen is voor de kinderen een even grote uitdaging en ervaring als voor de juf of meester, daarom is het goed om te evalueren na een ontwerp. De evaluatie punten kun je vervolgens weer verwerken in een nieuw ontwerp. Als laatste is het belangrijk dat je blijft uitproberen. De meervoudige intelligenties kun je koppelen aan alle 21st century skills. Bij de ene skill kun je een intelligentie makkelijker koppelen dan bij de andere. Dit is vooral veel uitproberen. Dit wil ik dan ook graag gaan onderzoeken vanuit onderstaand stappenplan.
Vanuit mijn probleemanalyse kwam dat de basisschool meer behoefte heeft aan techniek in de basisschool. Hierdoor wil ik vooral gaan ontwerpen in het profiel van wetenschap en techniek. De vakintegratieve ontwerpen zullen als basis wetenschap en techniek hebben.
Stappenplan
Waar moet je aan denken bij het ontwerpen van een vakintegratieve les?
Wat moet je doen? Wat zou je kunnen doen als leerkracht? Onderbouw je keuzes.
Stap 1
Welke vakken ga je integreren? Wat is het thema van de lessen? Welke doelen kun je aan de vakken en het thema koppelen?
Kies twee of meerdere vakken uit die je wil integreren. Bekijk de methodes waarmee je op school werkt. Haal uit de methode de doelen die je aan wil bieden. Kies iedere vakintegratieve les twee doelen per vakgebied om aan te werken. Neem deze informatie samen onder één thema.
Stap 2
Hoe meet je de betrokkenheid tijdens de les? Hoe bevorder ik de betrokkenheid
Maak gebruik van observeren tijdens de les, bijvoorbeeld d.m.v. betrokkenheidschaal. Ga met de kinderen in gesprek over hun motivatie en hun werk. (http://kennisobject.studieroute.nl/observeren/materiaal/betrokkenheidssignalen%20lln.pdf)
Stap 3
Welke 21st century skills kun je inzetten? Minimaal 2 onderdelen.
Bekijk http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/ en bekijk per 21st century skill wat het betekent en welke gekozen doelen bij welke 21st century skill past.
Stap 4
Welke meervoudige intelligenties koppel je aan de 21st century skills? Minimaal 2 intelligenties.
Zoek uit welke MI bij de kinderen uit jouw groep passen. Zoek uit welke intelligenties het beste bij jouw gekozen 21st century skill en het thema past.
Stap 5
Voeg tools vanuit de ICT en technologie toe.
Maak gebruik van bijvoorbeeld Socrative, Kahoot, Youtube, Padlet, Prezi, Blendspace en sluit aan bij de interesses van de kinderen.
Stap 6
Hoe betrek je ouders bij het proces? Heb je ouders nodig bij de activiteiten?
Als je ouders nodig hebt bij activiteiten, vraag de ouders op tijd voor hulp. Zet talenten van ouders in bij de activiteiten. Laat de kinderen hun werk aan de ouders presenteren.
Stap 7
Evalueer de manier van werken, 21st century skills en meervoudige intelligenties.
Evalueer de les met kinderen door in gesprek te gaan of een creatieve manier van evalueren te gebruiken. Verschillende vormen zijn: borreltafel, voice of…, dagboek, succes en fiasco, routekaart, mindmap en interviews.
Stap 8
Gebruik de checklist om te kijken of jouw ontwerp voldoet aan de ontwerpprincipes.
Checklist
Stap 1
Zijn er meerdere vakken geïntegreerd?
Past het thema bij alle vakken?
Zijn de doelen haalbaar?
Stap 2
Op welke momenten ga ik de betrokkenheid meten?
Zijn er ouders nodig? Is er contact met de ouders opgenomen? Zijn de ouders ingelicht?
Stap 3
Passen de 21st century skills bij het thema en de doelen?
Is de combinatie van deze 21st century skills toe te passen in de praktijk?
Stap 4
Passen de meervoudige intelligenties naast de 21st century skills?
Zit er overlapping in de MI en 21st century skills?
Stap 5
Zit er minimaal één ICT tool in de vakintegratieve les?
Stap 6
Betrek je ouders bij de les? Heb je ouders benaderd?
Stap 7
Evalueer je op een creatieve manier het werken met 21st century skills en Meervoudige intelligentie?
Stap 8
Controleer of je alles van de checklist positief hebt ingevuld.
JA? Voer de les uit en evalueer de les om het ontwerp nog beter te maken.
NEE? Kijk nog een keer naar het ontwerp en pas dingen aan, zodat het ontwerp nog beter wordt.
Kagan. M. & Kagan, S. (2000). Meervoudige Intelligentie. Middelburg: Meulenberg
SLO. (2015). 21e eeuwse vaardigheden. Geraadpleegd op 30 oktober 2016, van http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden
Mulder, E., Bok de, A., & Koppen van, E. (2013). Vakoverstijgend onderwijs. kernsituaties, 16.

Donderdag 6 oktober 2016
Land Training Centre in Amersfoort
Donderdag 6 oktober stond een volgende bezoek op het programma bij alle studenten van H2. We gingen met z'n allen op weg naar Amersfoort, na een groot verkeersinfarct bij Utrecht is iedereen veilig aangekomen op de Prins Bernhard Kazerne in Amersfoort.
We werden hartelijk ontvangen door de verschillende militairen die ons inzicht gaven in de simulatiegames die gebruikt worden bij de landmacht. Ze lieten zien hoe zij de simulatiegames gebruiken om militairen op te leiden en voor te bereiden op de uitzending. Vervolgens hebben we kennis gemaakt met de manier waarop je simulatiegames in kunt zetten in het onderwijs. Bijvoorbeeld om te gebruiken bij verkeer. Je kunt de kinderen dan via de games kennis laten maken met echte verkeerssituaties.

Na de lunch hebben we het tweede deel van het programma gevolgd. We hebben een voorlichting gekregen door militairen die betrokken zijn bij onderwijs binnen de Landmacht. We moesten onze leerbehoeften opschrijven en aan de hand van onze leervragen hebben we de voorlichting gekregen. Iedereen was extra betrokken en geïnteresseerd doordat het onze eigen leerbehoeften waren.

Na de voorlichting hebben we een korte voorlichting over de schietsimulatie gehad en zijn we naar de schietsimulatie gegaan. We kregen een instructie over het gebruik van het wapen en hoe je zo gericht mogelijk op het juiste punt kunt richten en schieten. We hebben op een afstand van 100 meter en 200 meter op een schietschijf mogen schieten en als laatste opdracht in groepsverband zoveel mogelijk punten schieten op verschillende voorwerpen.
Wat een gave dag, veel ervaring opgedaan!
Meer te weten willen komen over de Koninklijke Landmacht? Kijk dan op
Maandag 19 september 2016
Quest 2: Recce
Quest 2 bestaat uit een probleemanalyse. In de probleemanalyse staan de onderwerpen vakintegratie, bouwoverstijgend werken en innoveren centraal.
Basisschool de Cirkel is te vinden in de nieuwbouwwijk Uden – Zuid. De school is in een modern complex gehuisvest samen met een katholieke basisschool, een peuterspeelzaal en een sportzaal. De school telt ongeveer 200 leerlingen. De school werkt met homogene en heterogene jaargroepen. Basisschool de Cirkel is een openbare basisschool. Openbaar onderwijs staat voor onderwijs dat voor ieder kind toegankelijk is en dat leerlingen, met aandacht voor hun verschillen, optimale ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Op een openbare school is ieder kind en iedere leerkracht welkom, ongeacht zijn of haar sociale, culturele of levensbeschouwelijke achtergrond. Er wordt actief aandacht besteed aan de overeenkomsten en verschillen tussen kinderen, zonder voorkeur voor een bepaalde opvatting.
Basisschool de Cirkel valt onder stichting OOG. Stichting OOG staat voor Stichting Openbaar Onderwijs Groep. De visie van OOG staat uit drie prioriteiten. Ontwikkeling, kwaliteit en elkaar. Daarnaast heeft basisschool de Cirkel zes waarden voor de school. De slogan van de school is: “Eerst het kind, dan de leerling.”

De zes waarden van de school zijn:
- Een veilige basis “Het kind in de hoofdrol” Veiligheid en ondersteuning zijn voorwaarden waarop het kind zich kan ontwikkelen. Ze dragen bij aan een gezonde sociaal- emotionele ontwikkeling van het kind.
- Diversiteit “We kunnen niet van alle kinderen dezelfde sterren maken; we kunnen ze wel allemaal laten schitteren”. Elk kind is anders en mag laten zien wie hij is, wat hij kan en wat hij wil
- Brede ontwikkeling “Waar je aandacht aan geeft, gaat groeien” We richten ons op de brede ontwikkeling van de identiteit van het kind.
- Betrokkenheid en motivatie “Het kind is de beste leerkracht”. Betrokkenheid en motivatie zijn van groot belang om tot leren en ontwikkelen te komen (afgestemd op de mogelijkheden van het kind).
- Verantwoordelijkheid “Kinderen mogen laten zien wat ze kunnen; wat ze kunnen, moeten ze ook laten zien” Leerkracht en kind hebben beide een eigen verantwoordelijkheid voor proces en resultaat.
- Ik- jij- wij- samen “Het kind is van zichzelf, maar heeft anderen nodig om zich te kunnen ontwikkelen“ Ontwikkelen en leren doet een kind van en met de ander en in samenwerking met alle betrokkenen.
Het onderzoek moet aantonen hoe basisschool de Cirkel omgaat met vakintegratie, bouwoverstijgend werken en innoveren. Om dit te kunnen onderzoeken moet er informatie worden opgenomen vanuit diverse bronnen. Er moet gezocht worden naar de visie van de basisschool. Er moeten gesprekken gevoerd worden met diverse personen binnen basisschool de Cirkel. Deze gesprekken moeten gaan over een aantal indicatoren, zoals ‘Welke gehanteerde werkvormen worden gebruikt m.b.t. actuele informatie?’, ‘Hoe wordt er gewerkt met op bouwniveau beschreven leerdoelen die vakoverstijgend zijn?’, ‘Hoe is de leeromgeving zodanig ingericht dat alle leerlingen worden uitgedaagd tot leren in hun eigen zone van naaste ontwikkeling?’, ‘Hoe wordt er gebruik gemaakt van kansen en mogelijkheden in de omgeving van de school?’, ‘Hoe wordt gebruik gemaakt van kansen en mogelijkheden door het betrekken van ouders?’ Ook gaan deze interviews over onderwerpen als ‘Is er al sprake van innovaties, vakintegratie en/of thematisch werken?’.
Op basisschol de Cirkel werken ze sinds dit jaar met IPC. IPC is de afkorting van de international primary curriculum. Het is een integraal, thematisch en creatief curriculum voor kinderen van 4-12 jaar gericht op de creatieve en zaakvakken. Binnen basisschool de Cirkel ligt de focus op de vaardigheden, zoals 21th century skills. Voor de leerkrachten vraagt dit erg veel. Een leerproces voor het team is daarom ook anders denken. Bij IPC wordt er vakintegratief en bouwoverstijgend gewerkt. De thema’s voor IPC worden schoolbreed bepaald en alle zaakvakken zitten erin verwerkt. De school is nog niet zo ingericht dat er veel uit ICT gehaald kan worden. Vanuit het werken met IPC wil basisschool de Cirkel nog meer gaan ontwikkelen op de verschillende intelligenties en de talentontwikkeling bij kinderen.
In Uden staat Stichting C centraal voor culturele excursies. Door de basisschooltijd heen worden veel culturele instanties bezocht door de verschillende jaargroepen. Ook worden naast de culturele uitstapjes, natuur excursies bij Slabroek bezocht. De kinderen maken zo kennis met de natuur en de cultuur in Uden.
Op basisschool de Cirkel kan nog meer uit techniek en natuur gehaald worden. De basisschool heeft een lokaal over in het gebouw, momenteel is dit een tussen lokaal. Door een rijke leeromgeving in de zone van de naaste ontwikkeling aan te bieden vanuit de verschillende intelligenties en de talentontwikkeling op het gebied van techniek kan de school nog veel halen.
Voor meer informatie over Basisschool de Cirkel, kijk dan op

Vrijdag 16 september 2016
Bezoek ProDemos
Vandaag ben ik naar Den Haag gegaan samen met alle derde jaars. In Den Haag hebben we ProDemos bezocht.
ProDemos biedt scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met onze democratische rechtsstaat en de politieke wereld.
Tijdens dit bezoek leerden we meer over hoe onze democratische rechtsstaat in elkaar zit en maken we kennis met de onderwijsprojecten van ProDemos.
We hebben een debat gevoerd, net als in de tweede kamer. We hebben de eerste en tweede kamer bezocht en we hebben een GPS-rondwandeling gehad op het binnenhof.

De excursie die wij als studenten hebben gehad, is zeer aan te raden voor groep 7 en 8. Met groep 7 en 8 kun je gratis een dag naar het Binnenhof én Madurodam. Op aantrekkelijke en laagdrempelige wijze leren de leerlingen over de Nederlandse politiek. Een bezoek aan de Tweede Kamer is een vast onderdeel van het programma.
Vanuit ProDemos kun je ook een educatief doe-programma Democracity bestellen. De kinderen uit groep 7 en 8 kunnen dan een bezoek aan het gemeentehuis in je eigen gemeente brengen en samen een stad bouwen.
Heb je hier interesse in? Kijk dan even op https://www.prodemos.nl
Zondag 11 september 2016
Quest 1: Mijn leven in een oogopslag
Quest 1 bestaat uit twee onderdelen, een subjectieve kaart over jezelf en een culturele kaart over de omgeving van je stageschool. Voor de subjectieve kaart moest je jezelf in beeld brengen op een creatieve manier. Ik kwam al snel op het idee om met foto's te gaan werken die mijn leven weergaven, zo heb ik een collage gemaakt met mijn levensloop.
Linksboven zie je mijn levensloop tot en met de middelbare school. Je ziet foto's van de peuterspeelzaal 'Pippeloentje', Basisschool St. Jozef en Udens College VMBO. De scholen staan op de kaart van Uden aangegeven. Vervolgens ben ik de opleiding onderwijsassistent op ROC de Leijgraaf in Veghel gaan volgen. Rechtsboven zie je dan ook foto's van mijn eindproductie en diploma uitreiking op een kaart van Veghel. Na de opleiding onderwijsassistent ben ik de PABO in Veghel gaan doen, deze staat ook op de kaart van Veghel. Linksonder staan mijn hobby's afgebeeld. Deux Bornes en Scouting. Dit doe ik beiden vanaf mijn tiende levensjaar. Linksonder heb ik mijn familie en vrienden weergegeven. Deze hebben een hele belangrijke rol in mijn leven. Bij mijn familie en vrienden kan ik altijd terecht en mijn vrienden en familie ook bij mij. Zoals ik hieronder bij mijn kwaliteiten ook al heb aangegeven.
Dit is mijn leven in een oogopslag!

Vrijdag 2 september 2016
Cultuurbezoeken bij de Kildonkse Molen en St. Barbara gilde.
Deze dag stond in het teken van het bezoeken van culturele instanties. Er werd een keuze gemaakt uit verschillende culturele instanties. Tijdens ogp 7 gaan we gebruik maken van externe instanties uit de omgeving van de stageschool. Ik heb ervoor gekozen om op bezoek te gaan bij de Kildonkse Molen en St. Barbara gilde.
We zijn gestart bij de Kildonkse Molen. Deze ligt in Heeswijk-Dinter. De Kildonkse Molen regelt excursies voor scholen, voor kinderen van ongeveer groep 6. De kinderen krijgen daar allemaal informatie en opdrachtjes over de molen. Uiteraard mag een rondleiding niet ontbreken. Wij hebben zelf ook de rondleiding gekregen. Dat was erg interessant.
Wil je met je kinderen of met je klas een leuk dagje uit? Ga zeker eens een keertje kijken!
Leuk om te weten: op zaterdag, met goed weer, draait de molen!
Wil je meer informatie? Kijk dan vooral even op de site http://www.kilsdonksemolen.nl/

Na de Kildonkse Molen zijn we naar St. Barbara gilde in Veghel gegaan. We werden door de schutters onthaald. We hebben indrukken opgedaan, wat het gilde doet. We hebben bazuin geblazen en we zijn tamboer geweest. Als laatste hebben we kruisboog-geschoten.
De gilde krijgt regelmatig klassen van scholen op bezoek. Met de kinderen gaan ze ook bazuin blazen maar ook vendelen en kruisboogschieten. Zo krijgen de kinderen te zien wat er vroeger gebeurde in een gilde. Daarna zijn we met de gilde om de tafel gaan zitten om het project 'Gilden tussen Middeleeuwen en nu' uit te werken.

Op 28 mei is er namelijk een kringgildedag. Diverse gilden zullen deze dag naar Veghel komen. Het St. Barbara gilde wil met dit project zo'n 300-350 leerlingen van de basisscholen in Veghel bereiken.
http://veghel.nieuws.nl/nieuws/17500/aftrap-basisscholenproject-gilden-middeleeuwen-en-nu/
Ben je hier nog niet met je klas geweest? Kom gewoon een keertje langs. Op maandag- en woensdagavond is de gilde geopend om langs te komen.
Wil je meer informatie? Kijk dan vooral op de site

Woensdag 31 augustus 2016
Kwaliteiten
Tijdens het kwaliteitenspel moesten we twee kaarten pakken van de tafel, één belemmering en één kwaliteit. Na het uitzoeken van de belemmering en kwaliteit vertelde je de andere van het groepje waarom je daarvoor hebt gekozen en hoe de andere jou daarmee konden helpen.
Ik heb de kaart met de astronaut met het bordje "Where did the ... go?" gekozen, omdat ik heel benieuwd ben wat er tijdens komend jaar en na de PABO op mij afkomt en hoe mijn ontwikkeling nog verder door blijft groeien. Ik vind het een belemmering voor mij dat ik nu nog niet weet wat er de komende jaren nog komen gaat. Het liefst weet ik voor de komende jaren wat er nog gaat gebeuren.

Ik heb voor de kaart "Relax, I protect you." gekozen, omdat ik door de jaren heen ik erachter ben gekomen wie mijn vrienden zijn en dat ik weet voor wie ik altijd klaar sta en wij er altijd voor mij klaar staan. Dit is hierdoor een kwaliteit van mij.
Reactie plaatsen
Reacties
Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent concept ageebdccdddkgfdd
Thanks for another magnificent post. Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I'm at the look for such information. dkegfbgaeddgfddd
Dag Cindy,
Allereerst een 'opmaak'-opmerking: het beeld van je blog is dusdanig breed geworden (misschien door foto's?) dat je de hele tijd van links naar rechts moet scrollen om de zinnen te kunnen lezen. Hopelijk kun je dat voor het leesgemak nog aanpassen.
Ik zie dat je heel veel hebt uitgeprobeerd tijdens de testingfase, maar kan geen feedback er op terugvinden. Hopelijk heb je dat in natschool en kun je dat bij de reflectie alsnog toevoegen. In Quest 6 ga je overzichtelijk te werk door aan te geven wat er veranderd is/moet worden aan je stappenplan op basis van resultaten. Je mag hier nog meer verwijzen naar de uitgangspunten/theorie. Ook hierop (ultimate Design) is het van belang feedback van de WPL te vragen voor de afronding.
Groet Claske
Hoi Cindy,
Leuk om niet alleen te horen, te zien en te merken dat je ontzettend enthousiast bezig bent met o.a. onderwijs, kinderen, De Cirkel en betrokkenheid, maar om dat ook terug te lezen op je blog. Je geeft een helder beeld van de Cirkel, hebt een VET compliment gekregen in de feedback n.a.v. het betrokkenheidsonderzoek in de klas en je vertelt heel duidelijk wat de kinderen hebben gedaan en je weet wat jij daarmee kunt/wilt. Top!
Cindy, in je inleiding maak je duidelijk welke aspecten vanuit de school bepalend zijn voor je design.
Goed dat je zo start!
Je schrijft dat betrokkenheid een punt van aandacht is op de basisschool. Je noemt talenten en betrokkenheid ouders. Tekstueel zou je hier wat meer logica in kunnen brengen. Bv. Wat speelt er m.b.t. betrokkenheid? Welke factoren en partners spelen een rol? Wat is van belang voor je design i.v.m. Betrokkenheid?
In je design maak je jouw keuzes duidelijk, je hoeft het theoretisch kader hier niet te herhalen.
De verbinding naar beide profielen mis ik nog in je design. Hoe ga je werken aan de kern van MMKC en/of WTD? (Zie essentie profielen in quest 3.)
Wat ik in je design ook nog niet terugvind is een concrete aanpak. Stappen die je zet als je onderwijs gaat ontwerpen. Bv. een werkschema met criteria die jij van belang vindt op grond van theorie en kenmerken van je basisschool.
Dat is nog een denkslag die je moet maken. Ik verwacht dat je dat zeker zal lukken. Het kan helpen als je dit met medestudenten bespreekt. Er zit veel kennis in je hoofd –dat komt duidelijk naar voren-en je wilt daar iets heel goeds mee bereiken voor leerlingen. Alleen zijn de concrete stappen die je wilt zetten nog niet leesbaar.
Die moeten nog concreter uit je hoofd op papier komen staan. Bv. in een werkmodel.
Ik hoop dat je met deze feedforward uit de voeten kunt en ben er heel benieuwd naar. Veel succes.
Dag Cindy,
Goed dat je je Desing inleidt met wát je gaat behandelen en ook dat je meteen refereert aan je probleemanalyse en zo de link legt tussen praktijk en theorie.
De beschrijving die je geeft van de 'grote ontwerpprincipes' is duidelijk en als leerkracht weet ik waar ik aan kan denken als ik ga ontwerpen. Ik mis nog wel wat houvast waaraan mijn ontwerp nu moet voldoen? Je zou daarvoor de criteria van Quest 4 kunnen gebruiken om te toetsen of jouw principes daar expliciet wat over zeggen/richting aan geven.
Ook zou je de door jouw gekozen 4 grote principes op elkaar kunnen leggen en zo aangeven welke onderdelen waar thuis horen/ overeenkomsten vertonen/ het beste gecombineerd kunnen worden et cetera.
Groet Claske
Leuke blog over LTC in Amersfoort!
Mooie foto's bij ProDemos! ;-)
hallo Cindy.
zie jij zelf een aansluiting om meer uit techniek te kunnen halen bij het stimuleren van de onderzoekende houding? Anders denken dmv de juiste onderzoeksvragen te stellen? Helpt de kaart met vragen rond de stappen van onderzoek geplaatst in media thema 7 misschien? Hanno van Keulen 'wetenschap en techniek in de basisschool' geeft misschien ook houvast.
Succes,
Erica
Cindy, je hebt vanuit de schoolvisie helder in beeld gebracht op welke manier de school werkt met vakintegratie, welke betekenis de IPC-thema's daarin hebben, waar meer aandacht voor mag komen.
Uit de brochure voor de ouders komt ook naar voren hoe de school ouders wil betrekken bij het leren van de kinderen. Jij zou nog extra aandacht kunnen geven aan de manier waarop de kern van beide profielen uitgevoerd wordt. Denk aan onderzoekend/ontdekkend leren, fasen creatief proces, 3 pijlers cultuuronderwijs of de 3 culturele vermogens. (Zie gastles Marlou Vrijssen). Dan kun je in gesprek gaan met de ICC-er over aspecten die de school aandacht wil geven in jouw design. Je krijgt dan meer focus. Hierbij kan het helpen als je het boekje Stappenplan van site kunstzinnige oriëntatie SLO deelt. (Mogelijk zijn er elementen uit de leerlijnen die extra aandacht verdienen.)
Je vindt hier ook de publicatie Een nieuw elan.
daarin staat de legitimatie van de aandacht voor cultuuronderwijs.
In deze stageweek kun je met medestudenten van je bestuur afstemmen hoe je samen de kennis ontwikkelt die je nodig hebt.
Fijne stageweek.